Powodzenia.
[R] Bishop (Modelik)
Moderatorzy: ModTeam, Sekretarz
Nie znam się na kolorach aliantów ale jak jest za ciemna to dodaj białej
lub na odwrót do jaśniejszej dodaj czarnej a nawet można zaryzykować i wymieszać jedną z drugą. Sumując machnij jedną która Ci odpowiada to Twój pomysł i model nikt o różnicę dwóch tonów w odcieniu nie powinien się czepiać.
Powodzenia.
Powodzenia.
Witam.
Na dzień dzisiejszy Bishop wygląda tak

Tył pojazdu jest właśnie poprawiany i częściowo demontowany. Brakuje jeszcze śrub. Lewy błotnik lekko opadł ale tylko dlatego, że nie przykleiłem jeszcze części które go podtrzymują. Ze względów praktycznych zostały odcięte boczne osłony gąsienic. Zostaną założone dopiero bo skończeniu układu jezdnego. Kadłub został onitowany za pomocą kleju CR.

Na tym zdjęciu można zobaczyć praktycznie niewidzialne nity.
Model czeka na odpowiednie farby. Do następnego
Pozrdawiam, Mateusz
Na dzień dzisiejszy Bishop wygląda tak

Tył pojazdu jest właśnie poprawiany i częściowo demontowany. Brakuje jeszcze śrub. Lewy błotnik lekko opadł ale tylko dlatego, że nie przykleiłem jeszcze części które go podtrzymują. Ze względów praktycznych zostały odcięte boczne osłony gąsienic. Zostaną założone dopiero bo skończeniu układu jezdnego. Kadłub został onitowany za pomocą kleju CR.

Na tym zdjęciu można zobaczyć praktycznie niewidzialne nity.
Model czeka na odpowiednie farby. Do następnego
Pozrdawiam, Mateusz
Witam.
Od ostatniej aktualizacji model trochę się zmienił. Nastąpiła częściowa zmiana wizerunku. Musiałem użyć szpachlówki. Nity z kleju CR zostały zdjęte, zostaną zastąpione nitami papierowymi. Myślę, że będą bardziej pasowały do tego modelu. Został pogrubiony pancerz przedni. Grubość czołowej płyty pancernej jest zgodna z oryginałem (1:1-30mm, 1:25-2,6mm) Cały czas pracuję nad tyłem pojazdu. Zastanawiam się jak zrobić gąski żeby jakoś wyglądały, mam już nawet pewien pomysł. Farba na zdjęciach wydawać się może trochę za jasna, ale to przez lampę błyskową.

Muszę go trochę przybrudzić pastelą bo strasznie się świeci
Od ostatniej aktualizacji model trochę się zmienił. Nastąpiła częściowa zmiana wizerunku. Musiałem użyć szpachlówki. Nity z kleju CR zostały zdjęte, zostaną zastąpione nitami papierowymi. Myślę, że będą bardziej pasowały do tego modelu. Został pogrubiony pancerz przedni. Grubość czołowej płyty pancernej jest zgodna z oryginałem (1:1-30mm, 1:25-2,6mm) Cały czas pracuję nad tyłem pojazdu. Zastanawiam się jak zrobić gąski żeby jakoś wyglądały, mam już nawet pewien pomysł. Farba na zdjęciach wydawać się może trochę za jasna, ale to przez lampę błyskową.

Muszę go trochę przybrudzić pastelą bo strasznie się świeci
Czołem
Ja na każdy papierowy nit nakładam kropelkę rzadkiego wikolu, wtedy się fajnie "wyoblają".
Trochę krzywe te zawiasy, może sprubój je wykonać z izolacji jakiegoś cienkiego przewodu
Malujesz pędzelkiem?

Czekam na dalsze postępy.
Pozdrawiam
Ja na każdy papierowy nit nakładam kropelkę rzadkiego wikolu, wtedy się fajnie "wyoblają".
Trochę krzywe te zawiasy, może sprubój je wykonać z izolacji jakiegoś cienkiego przewodu
Malujesz pędzelkiem?
Moja też tak ma i już trzy modele czekają na fotkiMing pisze:moja cyfrówka nie wyrabia przy słabym świetle
Czekam na dalsze postępy.
Pozdrawiam
Fajny pomysł z tym wikolem. Przeglądając zdjęcia archiwalne zauważyłem, że nity na kadłubie są płaskie. Zastanawiam się czy nie są to czasem śruby. Dlatego wolę zrobić płaskie nity niż wycinać tyle śrubJa na każdy papierowy nit nakładam kropelkę rzadkiego wikolu, wtedy się fajnie "wyoblają"
No rzeczywiście, zawiasy są trochę krzywe. Zaraz coś z tym zrobięTrochę krzywe te zawiasy, może spróbuj je wykonać z izolacji jakiegoś cienkiego przewodu
Tak. Gdy zobaczyłem jak radzą sobie niektórzy modelarze bez aerografu to też postanowiłem malować pędzelkiemMalujesz pędzelkiem?
Witam
Kolejna aktualizacja. Na kilku zdjęciach widać moje pierwsze próby brudzenia modelu. Czy udane, nie wiem. Cały kadłub został zmatowiony. Co do gąsienic zdecydowałem się na kupno laserowych od Draf Model.
Chyba udało mi się trochę poprawić zawiasy

Będę miał teraz więcej wolnego czasu więc tępo prac pewnie trochę wzrośnie.
Życzę zdrowych i wesołych świąt
Kolejna aktualizacja. Na kilku zdjęciach widać moje pierwsze próby brudzenia modelu. Czy udane, nie wiem. Cały kadłub został zmatowiony. Co do gąsienic zdecydowałem się na kupno laserowych od Draf Model.
Chyba udało mi się trochę poprawić zawiasy

Będę miał teraz więcej wolnego czasu więc tępo prac pewnie trochę wzrośnie.
Życzę zdrowych i wesołych świąt
Model zyskał nowe boki wanny kadłuba bo te ostatnie uległy zmęczeniu podczas obróbki. Ostatnie zdjęcie było robione komórką. Zabieram się za układ jezdny. Gąski już do mnie jadą
Teraz mam do Was pytania. Z czego zrobić bolce gąsienic
Jaką farbą pomalować gąsienice
Witam
Postanowiłem, że nie będę kombinował i pomaluję gąsienice Gun Metalem. Bolce do gąsienic zrobiłem ze szpilek, oczywiście przyciętych do odpowiedniej długości. Teraz czekam na Metalizer… Nieźle już zabuliłem w ten model xD, przy okazji wyposażając się w farby do malowania następnego – M13/40
Postęp prac:

Teraz zabrałem się za wózki jezdne… Ich konstrukcję, udało mi się rozwikłać po kilku dniach bardzo głębokich przemyśleń
Postanowiłem, że nie będę kombinował i pomaluję gąsienice Gun Metalem. Bolce do gąsienic zrobiłem ze szpilek, oczywiście przyciętych do odpowiedniej długości. Teraz czekam na Metalizer… Nieźle już zabuliłem w ten model xD, przy okazji wyposażając się w farby do malowania następnego – M13/40
Postęp prac:

Teraz zabrałem się za wózki jezdne… Ich konstrukcję, udało mi się rozwikłać po kilku dniach bardzo głębokich przemyśleń
Witam.
Bishop stoi już na własnych nóżkach
Wózki jezdne są mocno uproszczone więc trzeba było je trochę uzupełnić. Teraz zabieram się za wahacze.
Trochę mi się nudziło przy budowie układu jezdnego więc zrobiłem nadbudówkę. Lufa i cała nadbudówka nie są oczywiście jeszcze przyklejone. Jeśli chodzi o szkielet, to nie miałem większych problemów. Jedynie przednią część, trzeba było przyciąć o milimetr.
Do następnego
Bishop stoi już na własnych nóżkach
Trochę mi się nudziło przy budowie układu jezdnego więc zrobiłem nadbudówkę. Lufa i cała nadbudówka nie są oczywiście jeszcze przyklejone. Jeśli chodzi o szkielet, to nie miałem większych problemów. Jedynie przednią część, trzeba było przyciąć o milimetr.
Do następnego